Планински велосипеди

Преоткрий нови пътеки

Какво е планински велосипед?
Планински велосипеди са тези, предназначени за по-тежки терени като екопътеки, специализирани mountain bike маршрути, черни пътища и пресечени терени. Спецификацията на един планински велосипед позволява и използването му в градска среда поради удобства като предно (и много често задно) окачване, голям брой скорости, прецизни спирачки и по-широки гуми, както и различни вариации на рамката. Именно това ги различава и от останалите видове велосипеди.
Какви видове планински велосипеди има?
Съществуват основно три вида планински колела – cross country, trail и dirt jump/downhill. Много често, стандартният планински велосипед 29 цола, който има само предно окачване (hardtail bike), голям брой скорости и по-скосена рамка за повече удобство, е предназначен за по-леки терени. Именно този тип наричаме крос кънтри колело или планински велосипед за свободното време, за любителите и за по-леки преходи или дори градска среда. Trail bike, или велосипед за пресечен терен, вече предполага по-тежки и смесени терени, като тук говорим за планински велосипед с окачване тип заден шок. Комбинацията от предно и задно окачване, или още full suspension колело, предоставя много повече комфорт при преминаването през неравности по терена. Повечето трейл велосипеди също разполагат и с голям брой скорости, за да улеснят както спускането, така и изкачването. Dirt jump и downhill велосипедите са тежката артилерия и запазени за най-екстремните любители на адреналина. При тях рамката е изключително здрава и спирачната система е от най-висок клас, за да са максимално издръжливи и сигурни при спускания и скоци по планински терени. Характерно при тях, както и при всички трейл планински велосипеди, е добре балансираната рамка и широките, дълбоко грайферирани и здрави гуми, необходими за максимална стабилност и сигурност при спускане.
Как да изберем планински велосипед?
Първото и най-важно при избора на планински велосипед е да решите къде и за какво ще го използвате – предимно в града и близкия горски парк или за дълги планински преходи, а може би екстремни спускания? Друг важен фактор е нивото на опит и умения – ако отскоро сте запалени по байк туровете в пресечени терени, е добре да започнете с по-базисните модели трейл байкове и постепенно да надградите до високия клас trail, dirt или downhill. Формата, дизайнът на рамката и материалът, от който е направена, също е от съществено значение за удобството, здравината, начина на каране и целта на планинския велосипед. Ако изпитвате затруднение при избора на новия си планински велосипед, нашите партньори във всеки един магазин ще ви насочат към най-подходящия за вас Sprint велосипед.