Шосейни Велосипеди

Какво е шосеен велосипед?
Шосейни велосипеди са тези, предназначени за шосейните маршрути, където целта е скорост, лекота и дълги соло преходи. Най-отличителното при тях са лекотата на рамката, тънките гуми с минимално грайфериране за развиване на скорост, както и формата и позицията на кормилото, което позволява различни захвати и по-аеродинамична стойка на велосипедиста.
Какви са видовете шосейни рамки?
Както споменахме, една от най-отличителните черти на всеки шосеен велосипед е рамката. На пазара има три вида шосейни рамки – карбонова, алуминиева и стоманена. Най-срещаните са алуминиевите рамки поради комбинацията от здравина и лекота. Предимството им пред карбоновите професионални шосейни велосипеди е, че алуминиевите велосипеди са по-достъпни. Карбоновите обаче са изключително леки и ако търсите топ представяне и минимално тегло, то това са карбонови шосейни велосипеди. При тях, теглото и аеродинамиката са оптимални. Те са най-предпочитаните шосейни велосипеди от професионалните колоездачи като лекотата на рамката е съпътствана и от висококачествени части и спецификации.
Стоманените шосейни велосипеди, от друга страна, са най-достъпните в категорията, но при тях теглото е по-голямо. При правилна грижа, те могат да бъдат изключително издръжливи и практични.
Как да изберем шосеен велосипед?
Ключовото при шосейните велосипеди е скоростта и лекотата. Ето защо, определящо при избора на шосеен велосипед е материалът, от който е изработена рамката. Ако сте любител на еднодневните трипове без багаж и на две колела, или на колоезденето като спорт – шосеен велосипед с алуминиева рамка е добър вариант, който комбинира в себе си лекота и удобство. Ако обаче търсите оптимално представяне и велосипед със състезателен характер, карбоновите рамки гарантират максимална лекота и скорост, както и максимални резултати.
Тъй като всички шосейни велосипеди се характеризират със специална аеродинамична геометрия на рамката и съответно, позиция на колоездача, съществуват някои основни разлики между шосейни велосипеди за жени и тези за мъже. Доверете се на нашите партньори във всеки един магазин, за да откриете най-подходящия шосеен велосипед за вас.